Deprem Travma Psikolojisi

Otizmde ilk 5 yıl önemli!

Otizmde ilk 5 yıl önemli!

Nisan ayı otizm farkındalık ayı münasebetiyle Sağlık Müdürlüğü eğitimlerinin sıradaki durağı Üsküdar Üniversitesi oldu. İstanbul'daki aile hekimlerine yönelik düzenlenen organizasyonda “Otizm Spektrum Bozuklukları” konuşuldu. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBU Beyin Hastanesinden Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, farkındalık konusunda önemli noktalara değindi.

Çocukluk çağında görülüyor

Ayık; otizm, belirtileri ve görülme sıklıklarının yanı sıra tanı ve tedavisi gibi konuları ele aldı. Otizmin çocukluk çağında görülen bir nörogelişimsel bozukluk olduğunun altını çizen Ayık, belirtilerin erken çocukluk çağında başladığını ifade etti.
Otizm ile çocuklarda sosyal gelişim, iletişimde sorunlar, konuşma gecikmesi ve sorunları, tekrarlayıcı hareket ve davranışların ortaya çıktığını kaydeden Ayık, bunların karakterize nöropsikiyatrik bozukluklar olduğunu söyledi.

Otizm 68 çocuktan birinde görülüyor

Otizmin her ırk ve sosyo-ekonomik düzeyden çocukta görüldüğünün de altını çizen Ayık, “ Otizm erkek çocuklarında kızlara oranla 5 kat daha sık görülüyor, genelleyerek bakıldığında ise her 68 çocuktan 1'inde görülüyor” dedi.

İlk beş yıl önemli!

Belirtiler görülmeye başlandığında uzmana gidilmesini, ilk beş erken teşhis açısından önemli olduğuna dikkat çeken diyen Ayık, “Tanının konulması ancak klinik değerlendirmeler ile gerçekleşmekte. Erken tanı konusunda öncelikli amacın riskli çocukların takip sürecini kolaylaştırmak. Aile hekimleri erken tanı formunu 18-36 ay arası gelen her çocuğun ailesine doldurtuyor. Hekimler, risk tespiti yaptıkları çocukların formlarını ay sonunda ilçe sağlık müdürlüğüne teslim edip, çocuk psikiyatristlerine yönlendirilme ve randevu alma süreçlerini kolaylaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

Otizmde ilk 5 yıl önemli! 2