Deprem Travma Psikolojisi

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: “Aşılar otizme neden olmaz!”

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: “Aşılar otizme neden olmaz!”

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, Kadıköy’de görev yapan aile sağlığı personeline otizm konusunda eğitim verdi. Merkez Yerleşke Kuleli Salonunda iki bölümden oluşan eğitime yaklaşık 80 ebe ve hemşire katıldı.


Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: “Aşılar otizme neden olmaz!” 2

Ayık: “Otizmde erken tanı önemli”

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, otizmde en önemli konunun erken tanı olduğunu bu yüzden ebe ve hemşirelere büyük görevler düştüğünü anlattı. Otizmin spektrum bozuklularının çocukluk çağında görülen bir nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlayan Ayık, belirtilerinin yaşamın erken çocukluk çağında başladığını belirtti.

“Her 68 çocuktan biri otizmli”

Otizmin tarihte ilk tanımlanışının 1943 yılında olduğunu belirten Ayık, yıllara göre otizmin arttığını, dünyada her 68 çocuktan birinin otizmli olduğunun altını çizdi. Ayık, bu artışın sebeplerini; tanı kriterlerindeki değişiklikler, hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması, farkındalık artışı, doktora ve sağlık hizmetlerine ulaşım kolaylığında artış ve ileri anne ve baba yaşı olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: “Aşılar otizme neden olmaz!” 3

“En etkili kanıt ileri baba yaşı”

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, otizm görülen çocuklarda en etkili kanıtın ileri baba yaşı olduğunu, cıva ve aşıların ise otizme sebep olmadığının bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını, aşıların yapılmadığı dönemlerde otizm sıklığında artış belirten çalışmaların mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.

Ayık, göz kontağından kaçınma ve yalnız olmayı tercih etme, dil gelişiminde gecikme, kelime ve cümleleri tekrarlama gibi herhangi bir yaş grubu için risk belirtileri olduğunu belirtti.

Temel tedavi: Eğitim

Otizm tedavisinde temel tedavinin bireye özgü belirlenmiş eğitim programları olduğunu söyleyen Ayık, uygun çocuklar için dil terapisi ve eşlik eden ciddi psikiyatrik belirtiler var ise ilaç tedavisi önerdiklerini açıkladı.

İyi gidişi belirleyen faktörleri 5 yaşından önce dil gelişimi, iyi zekâ düzeyi ve erken eğitim olduğunu söyleyen Ayık, sağlık personellerinin sorularını cevapladıktan sonra program sona erdi.